موسسه قرآنی تمهید

وبگاه موسسه قرآنی تمهید

موسسه قرآنی تمهید

وبگاه موسسه قرآنی تمهید

موسسه قرآنی تمهید
این وبگاه به جهت معرفی موسسه تمهید و نیز اطلاع رسانی فعالیت های آن موسسه در زمینه های تفسیر تنزیلی و مهندسی فرهنگی و ... شکل گرفته است.
پنجشنبه, ۱۰ مرداد ۱۳۹۸، ۰۹:۰۵ ق.ظ

دوره های ارتقایی و مهارت افزایی

مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران:

دوره های ارتقایی و مهارت افزایی اساتید تفسیر و قرائت قرآن برگزار می شود.

هزار استاد تفسیر و 800 استاد تجوید در سطح کشور فعال اند

گروه حوزه های علمیه - مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران گفت:بر اساس بخش نامه ابلاغی، دوره های ارتقایی و مهارت افزایی اساتید تفسیر و قرائت قرآن در حوزه های علمیه خواهران سراسر کشور برگزار می شود.

زینب بهجت پور در گفت و گو با ایکنا، در خصوص صدور بخش نامه دوره های ارتقایی و مهارت افزایی اساتید تفسیر و قرائت قرآن عنوان کرد: اساتید در 28 استان، دوره های ارتقایی را می گذرانند که یکی از دوره ها، دوره مهارت­های بیان تفسیر است.

نویسنده کتاب « سیر تنزیلی اسماء و صفات قرآن» ادامه داد:  یکی از روشن ترین مواضع اسلام، جانب داری اصولی از علم آموزی، توسعه آموزشی و گسترش دانش افزایی میان زنان است.

وی ادامه داد: با یک نگاه کلی به نظام معارف الهی اسلام، به خوبی در می­یابیم که جانب داری­ها و دفاعیات اسلام از تحصیلات و آموزش زنان در مقایسه با سایر مکاتب فکری، فلسفی و دینی جهان بی نظیر است.

این محقق و پژوهشگر علوم و معارف قرآن کریم بیان کرد: در این راستا، اسلام حق آموزش و تحصیل را از حقوق طبیعی و فطری انسانی محسوب نموده و آن را محدود به جنسیت افراد نمی­کند؛ همچنین در ارزش­گذاری نامحدود تحصیل علم برای بانوان، شاخصه­هایی همچون قیدهای زمان، مکان و ... را با بیاناتی مختلف مانند: «طلب العلم فریضه علی کل مسلم و مسلمه» برداشته است.

بَهجت پور در بخش دیگری از گفت وگوی خود  با بیان اینکه طرح آموزش جامع قرآن، سوره‌محور و مشتمل بر آموزش هم‌زمان قرائت، مفاهیم و معارف اجمالی سوره‌های هدف‌گذاری شده است، گفت: مخاطبان این طرح علاوه بر کسب مهارت در صحیح‌خوانی و زیباخوانی قرآن کریم، با مفاهیم کلی سوره‌ها ، ترجمه آیات و برخی نکات تفسیری مهم و محوری سوره آشنا می‌شوند.

مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران ادامه داد: این شیوه آموزشی، ضمن بهره‌گیری از نقاط قوت شیوه‌های موجود، با الهام از روش آموزشی پیامبر اسلام(ص)، شیوه‌ای نوین و کارآمد در آموزش قرآن پیش‌روی فراگیران، قرار می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: از ابن‌مسعود و ابی بن کعب نقل شده که می‌گفتند: «از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم ده آیه را فرا می‌گرفتیم و پس از آن که نسبت به آن آیات از لحاظ علم و عمل آگاهی کسب می‌کردیم به فراگیری ده آیه بعد می‌پرداختیم».

نماینده حوزه علمیه خواهران در شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور  با اشاره شیوه آموزش هر سوره در این طرح به شیوه ذیل اظهارکرد:

1. قرائت سوره: قرآن‌آموزان در هر جلسه با استماع و تکرار و تمرین آیات سوره  نحوه قرائت صحیح و فصیح سوره را بصورت عملی فرا می‌گیرند.

2. محتوای مختصر و عمومی سوره: قرآن‌آموزان با مشخصات ظاهری سوره (شناسه) و محتوای مختصر و عمومی آن (توصیف اجمالی) آشنا می‌شوند.

3. ترجمه آیات قرائت شده: قرآن‌آموزان با ترجمه و برخی مفاهیم کلیدی تمام آیاتی که بر قرائت آن‌ها تمرین می‌شود، آشنا می‌شوند.

4. برخی نکات تفسیری سوره:‌ علاوه بر ترجمه آیات قرائت شده، آیات مهم و کلیدی سوره (آیات منتخب) شناسایی و نکات تفسیری این آیات توسط استاد تدریس می‌شود

5. حفظ آیات منتخب: قرآن‌آموزان تشویق می‌شوند که پس از آشنایی با نکات تفسیری آیات منتخب، این آیات را حفظ کنند.

6. آشنایی با ارتباط بین سوره‌ها: مفاهیم تحول‌آفرین

این کارشناس مذهبی رسانه ملی با اشاره به هدف کلی و اهداف جزئی این طرح سراسری گفت:  هدف کلی طرح در واقع افزایش اُنس و تسلط طلاب بر قرائت صحیح قرآن با لهجه عربی و آشنایی مختصر و عمومی با مفاهیم قرآن می باشد و اگر بخواهیم به اهداف جزئی هم اشاره ای داشته باشیم در واقع می توان به آموزش قواعد قرائت (صحیح خوانی و زیبا خوانی) قرآن، کسب مهارت قرائت روان، زیبا و فصیح قرآن وحفظ ترجیحی در اثر تکرار سوره‌ها و آیات منتخب قرآن اشاره کرد.

بَهجت پور افزود: تسلط بر ترجمه سوره‌ها و آیات منتخب قرآن، آشنایی مختصر و عمومی با محتوای سوره‌های منتخب قرآن در دو حیطه "شناسه و توصیف" و"آشنایی با نکات تفسیری آیات منتخب قرآن" به عنوان دیگر اهداف جزئی این طرح یاد کرد.

عضو مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه های علمیه خواهران در توضیح ضرورت اجرای این طرح گفت: کم‌رنگ بودن آموزش‌های مهارت محور در کلاس‌های قرائت و تجوید، کافی نبودن آشنایی طلاب با سوره‌های قرآن پس از گذراندن واحدهای تفسیر و تحقق بهینه انس با قرآن در صورت تجمیع قرائت، ترجمه و تفسیر  گروه علمی تفسیر و علوم قرآنی اداره قرآن  و حدیث را برآن داشت که نسبت به این مهم اقدام کند.

استاد حوزه ودانشگاه در ادامه به فواید اجرای این طرح اشاره کرد و افزود: کسب مهارت قابل قبول در قرائت صحیح و فصیح قرآن، تسلط بر قرائت صحیح و فصیح نماز و توجه ویژه به این امر، آشنایی با عمده واژگان آیات قرآن در طول این طرح، اُنس بیشتر با سوره‌های قرآن بدلیل همراهی قرائت و ترجمه و نکات تفسیری و آشنایی مختصر و عمومی با متن و موضوعات مطرح شده در سوره را از جمله فواید اجرای این طرح دانست.

بَهجت پور بیان کرد: آموزش عمیق‌تر لغات قرآن و ترجمه آیات، بدلیل همزمانی با تکرار زیاد این آیات در بخش قرائت، تسلط بر معارف بسیاری از سوره‌های قرآن در سطح مختصر و فهم عمومی، افزایش علاقه به قرآن پس از درک حلاوت فهم منسجم معارف سوره، ایجاد انگیزه بیشتر برای به‌کار بستن معارف قرآن در زندگی پس از آشنایی با نکات کاربردی آیات منتخب و آشنایی با مضامین سوره‌ها با عنایت به سیر تدریجی نزول قرآن را از دیگر فواید اجرای این طرح توصیف کرد.

وی در خصوص شرایط اساتید مجاز برای تدریس این طرح گفت: تسلط همزمان بر مهارت تفسیرگویی و قرائت صحیح و فصیح قرآن، گذراندن دوره‌های آموزشی ویژه طرح و دارا بودن حداقل سطح سه تفسیر و علوم قرآن از جمله شرایط مهم اساتید عنوان کرد.

عضو انجمن های علمی حوزه های علمیه اظهارکرد: در همین راستا، باتوجه به عدم سابقه چنین طرحی در شیوه آموزش قرآنی و لزوم تربیت اساتید کارآزموده، و به منظور ارتقای سطح دانش و مهارت اساتید در حوزه بیان تفسیر، کارگاه­های«تربیت مربی مهارت­های بیان تفسیر قرآن کریم و تجوید»  با همکاری معاونت آموزش و فرهنگی تبلیغی به صورت استانی برگزار می‌شود.

مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران افزود:بخشی از این دوره به صورت مجازی برگزار می شود که پس از اتمام آن، به جهت اطمینان از انتقال دانش لازم، آزمون گرفته می شود.

وی اظهار کرد: افرادی که در آزمون پذیرفته می شوند می توانند وارد دوره تکمیلی شوند که این دوره نیز سه روز در هر استان برگزار می شود.

بهجت پور عنوان کرد: دوره ها در استان ها از 25 تیر تا 15 شهریور برگزار می شود سپس، دوره های تجوید با هماهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه و دارالقرآن دفتر تبلیغات و این مجموعه برگزار خواهد شد که در این خصوص یک تفاهم نامه سه جانبه ای شکل گرفته است.

وی تصریح کرد: در برگزاری این دوره ها،توافقات انجام از طریق سازمان اوقاف و تبلیغات اسلامی به شعبه های استان ها نیز اطلاع رسانی انجام شده تا با حوزه های خواهران همکاری کنند.

مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران در خصوص مهارت افزایی تجوید در مبلغان قرآنی و هم اساتید قرآن بیان کرد: این ها تعین سطح می شوند و به تناسب سطحی که تشخیص داده می شود در دوره های ارتقایی شرکت می کنند افرادی که بتوانند گواهی قبولی در دوره های ارتقایی تفسیرگویی و مربی تجوید بگیرند به عنوان اساتید از سال 98 شروع به تدریس خواهند کرد.

وی گفت: استادی که می خواهد تفسیر درس بدهد باید مسلط باشد و دوره های دانشی را بگذارند.

بهجت پور افزود: در مورد مبلغان نیز به همین ترتیب طبق فعالیت هایی که دارند باید روی مباحث تجوید و قرائت به صورت کاربردی مسلط باشند و حتما صحیح بخوانند .

وی عنوان کرد: دوره های تفسیر فقط برای اساتید و تجوید برای مبلغان و اساتید است،در این راستا  هزار استاد تفسیر و 800 استاد تجوید در کشور داریم و تلاش می کنیم در اساتید افزایش مهارت داشته باشیم و به آمار اضافه کنیم.

مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران خاطرنشان کرد: 500 مدرسه در سطح کشور داریم اما نیازها بیش از این است، پیش بینی می شود 1000 نفر در طرح شرکت کنند و برخی از اساتید نیز جدید خواهند بود.

وی تاکید کرد:می خواهیم به سمت تخصص گرایی برویم قبل از این، به دلیل اینکه رشته های تخصصی گستردگی لازم را در مناطق محروم نداشت، گاهی از اساتیدی استفده می کردیم که تخصص نداشتند،این اساتید هر چند مجوز را می گیرند و ارزیابی علمی مهارتی می شود اما تخصص ندارد.

بهجت پور تصریح کرد:با توجه به اینکه رشته تفسیر گستردگی خوبی پیدا کرده در سالهای اخیر و دوره غیر حضوری سطح سه تفسیر هم برگزار می شود و می توانند به صورت غیر حضوری هم در آن شرکت کنند.

وی گفت:یک مرکز تربیت مدرسی هم در قم داریم که می توانند از استان های دیگر در آن حضور داشته باشند، مرکز تخصصی تربیت مدرس هم برای تامین کمبود نیروی انسانی متخصص در استانها راه اندازی است که تفسیر و تاریخ و فقیه و ادبیات عرب ندارند.

مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران عنوان کرد:این مرکز چند سالی است در قم مشغول فعالیت است و به صورت خوابگاهی دوره سطح 3 را دارد و دوره سطح 4 نیز فعال است.

وی ادامه داد:این افراد بعد از این که مدرک را اخذ کردند می توانند به عنوان تامین کننده نیروی انسانی مجموعه برگردند ،در این مدرسه نیرو را از طلاب و از دل مرکز و میان حوزه ها می گیرند.

بهجت پور در مورد نحوه جذب توضیح داد: فراخوان پذیرش سطح دو از 23تیر تا اواخر مرداد ادامه دارد و آزمون پذیرش در شهریوربرگزار خواهد شد. فراخوان سطح سه و چهار از اسفند تا پایان اردیبهشت و ازمون این دو سطح در 25 خرداد برگزار شد.

وی در مورد برنامه های قرآنی در سطح مدارس بیان کرد: برنامه های قرآنی در چند حوزه مختلف انجام می شود گاهی برای طلابی که در حال تحصیل هستند از طریق برنامه ریزی دوره آموزشی و فوق برنامه هماهنگی لازم صورت می گیرد.

مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران اظهار کرد:گاهی با هماهنگی های که  با برخی نهادها صورت می گیرد و به آن ها اعلام می گردد می توانند با برنامه ریزی و هماهنگی در مجموعه های مختلف فعالیت و کلاس های قرآن را برگزار کنند.

وی عنوان کرد: طلاب خواهروقتی در سطح 3 و 4 که وارد می شوند بیشتر فعالیت هایشان تخصصی می شود و به صورت نشست های علمی -تخصصی و کرسی های نظریه پردازی و جشنواره های علمی در این مسیر اتفاق می افتد، اما شرکت در مسابقات علمی پژوهشی و یا فراخوان هایی که می دهیم محدودیتی ندارد.

بهجت پور بیان کرد: گاهی محدودیت داریم که طلبه باید از یک سطحی به بالا باشد برای نمونه دوره هایی برای اساتید تفسیر گذاشته ایم اعلام شده باید سطح 3 را داشته باشند و یا مبلغان باید سال انتهایی سطح دو را حداقل داشته باشند را گرفته باشند و برای سالهای اول برنامه ها در سطح مقدماتی است.

مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران گفت: در طرح حفظ قرآن حوزه خواهران حافظان جز سی 4150 نفر از طلاب در طرح بشارت 1452 در سال گذشته و بیشتر از 1000 نفر از کارکنان نیز شرکت کرده اند.

وی درباره طرح 1452 عنوان کرد:این یک طرح ملی است که شورای توسعه فرهنگ قرآنی آن را ایجاد کرده است ما یک سند ملی در تحقق 10 میلیون حافظ که رهبری فرمودند داریم و شورای توسعه فرهنگ قرآنی متصدی این کار شدهاست.

بهجت پور تصریح کرد: ستاد راهبری در مرکز قرآنی اوقاف و امور خیریه مستقر است ما نیز هم راستا با این فعالیت و با توجه به اینکه حوزه خواهران در شورای توسعه فرهنگ قرآنی عضو است در این برنامه شرکت کردیم.

وی گفت: و بیش از 4 هزار نفر از طلاب و 1000 نفر از کارکنان در این طرح حفظ شرکت کرده اند،طرح 1452 مربوط به پارسال بود و امسال به 1453 ارتقا یافته است.

مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران بیان کرد:،کلیپهایی از طرح در شبکه های سیما پخش می شود امسال نیز ورد کرده ایم و فعال هستیم،یکی از برنامه ها در مدرسه مجازی قرآن همین است،همچنین امسال حفظ جز 30 و 29 نیز برقرار است.

بهجت پور عنوان کرد:در تمام کشور 60 هزار نفر طلبه داریم که در این میان 40 هزار نفر طلبه فعال و 50 هزار نفر فارغ التحصیل هستند که می توانند در طرح شرکت کنند.

وی اظهار کرد: یک سری مسابقات را برگزار کردیم که در سری آخر 200 نفر حافظ کل قرآن کریم و 230 نفر حافظ 15 جزء و 600 نفر حافظ ثلث قرآن در آن شرکت کرده اند.

مدیر قرآن و حدیث حوزه علمیه خواهران بیان کرد:در این چند سال 8 هزار نفر در مسابقات حفظ موضوعی شرکت کرده اند در حدود 10 سال گذشته حفظ موضوعی مورد توجه قرار گرفت.


 


نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی